Mun lempparikuukausi, koska ruokaa on paljon tarjolla halvalla tai täysin ilmaiseksi.

Kaikki on tuoretta, puhdasta ja hyvää. Lapset tykkää tuoreista kasviksista ja yritän käytttää niitä paljon. Annan luvan napostella suoraa leikkuulaudalta, aivan sama miten ne maistuu päässia että maistuu!

Tuntuu kun söisi puhdasta kesää ja aurinkoa. Yritän tietysti laittaa jotain säilöön, esim. yrttejä. Pakastin on tällähetkellä niin pieni, ettei sinne pysty marjoja  säilömään. Hilloja en tee ollenkaan syödään mieluumin marjoja ilman suurta sokerimäärää. Tosin täytyy sanoa, että kurpitsahillo leivänpäällä on ihan hirmu hyvää, jopa tuon maissileivät jota minä syön.

Olisi yksi ohje, mutta ei kuvaa, koska hyvästä kakusta, huono leipuri sai niin järjettömän ruman rötöksen, että ei voi sellaista julkaista.

tässä ohje 

vadelma-viinimarjakakku 

Pohja:

2,5 dl manteleita

1 dl cashew-pähkinöitä

2 rkl hunajaa

1 dl rusinoita

ripaus suolaa

2 rkl sulatettua kookosöljyä

Täyte:

3,75 dl cashew-pähkinöitä (liota puoli tuntia)

300 g vadelmaa/punaherkkkaa (ihan mitä vaan marjaa)

5 rkl juoksevaa hunajaa (voit  korvata agavesiirapilla)

ripaus suolaa

1 tl vaniljasokeria

1tl ruokosokeria

puolikkaan tai kokonaisen sitruunan mehu

8 rkl kylmäpuristettua kookosöljyä

1 rkl lucuma-jauhetta

kuorrutus:

150 g vadelmaa ja punaherukkaa soseena (n.2dl)

1 tl vadelmamehua (käy muukin mehu)

2 rkl psylliumsiemeniä

Kokonaisia vadelmia

1. Tee taikina. Jauha mantelit ja cashewit monitoimikoneessa huipputeholla karkeaksi jauheeksi. Lisää loput ainekset ja käytä konetta vain sen verran, että ne sekoittuvat kunnolla. Rusinat saavat jäädä vähän karkeammaksi rouheeksi. Taikina on kuivaa ja murumaista. Painele taikina 25-senttiseen irtopohjavuokaan tiiviiksi kerrokseksi. Siirrä jääkaappiin siksi aikaa kun valmistat täytteen.

2. Tee täyte. Soseuta tehosekoittimella siivilöidyt ja huuhdellut pähkinät ja vadelmat/punaherkuat kuohkeaksi kermaksi. Yhdistä hunaja, suola, vanilja, sitruunan mehu jsekä lucuma ja jatka sekoittamista. Lisää lopuksi sulatettu kookosöljy ja anna tehosekoittimen käydä jonkin aikaa, kunnes saat kuohkean ja sileän seoksen. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa makeutusta tai sitruunanmehua. Kaada täyte kakkuvuokaan pohjataikinan päälle ja siirrä pakastimeen puoleksi tunniksi. Valmista sillä aikaa kuorrutuksen sose

3. Kuorrutusta varten sekoita ainekset sauvasekoittimella tai tehosekoittimella. Levitä jähmettyneen täytteen päälle ja siirrä kakku vielä pariksi tunniksi jääkaappiin. Kuorrutteen jähmettävät kuiturikkaat psylliumsiemenet, mutta voit valmistaa vadelmsta kiisselin peruna- tai maissujauhoista.

 

Kuvaksi sopii mun lempparikukat, joita tyttö toi mulle kaupunkireissusta. Täällä on ihanasti kaupunki kylvänyt auringonkukkia, joita saa poimia omaksi ilokseen ihan ilmaiseksi, loistavaa!!!  Mun toinen lempparijutista eli kynttilät pääsi samaan kuvaan ( ja se meidän järkyttävän ruma vihreä pöytä)

auringonk-normal.jpg